TÜMÜ
KORONA VİRÜS
DEPRESYON
ANKSİYETE
FİLM-DİZİ ANALİZİ

Online Terapi Nedir?

Duygu Yılmaz
· 26 Kasım, 2020 · 4 dakikada oku

 

Online terapi; geleneksel terapiden daha düşük bir maliyetle, bilgisayar, telefon ya da tabletinizden gerçekleştirilen uzaktan psikolojik yardım uygulamasıdır.  Yüz yüze terapi ile tek farkı ortamdır.

Son zamanlarda "psikoloji alanında" teknolojik araçların kullanımında belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Erişilebilirlik, maliyet, zaman, gizlilik... Çevrimiçi terapinin faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle, giderek daha fazla kişinin destek almak için online terapiye başvurması şaşırtıcı değil…

 

Online Terapinin Avantajları

Zaman

Büyük şehirlerde zamanımızın çoğu trafikte geçiyor. Online terapi bu sorunu ortadan kaldırır. Ofisinizden ya da evinizden, yolda geçen zamandan tasarruf ederek birkaç dakika içinde randevu oluşturabilirsiniz.

 

Ulaşım

Bazı kırsal yerlerde, en yakın psikoloğun ofisi bir veya iki saat uzaklıkta olabilir. Kronik hastalıkları veya engelleri olan bazı insanlar araba kullanamayabilir veya evlerini kolayca terk edemeyebilir. Bu durumlarda, yardım için en iyi seçenek ‘’çevrimiçi terapi’’ oluyor. Çevrimiçi terapi, bu engelleri bir kenara atmaya yardımcı olur. Mesafe artık bir engel değil çünkü hazır olan ve bir düğmeye tıklayarak size yardım etmeye bekleyen biri var.

 

Maliyet

Sadece birkaç kişi değil, herkes terapiye erişebilseydi dünya daha mutlu bir yer olurdu. Psignl.com’un amacı herkesin terapiye en kolay yoldan ulaşabilmesini sağlamak. Para sıkıntısı çekiyorsanız ve yüz yüze terapi pahalı görünüyorsa, çevrimiçi terapi iyi bir olabilir. Online terapi platformunda hizmet veren terapistlerin, ofis kiralama gibi giderleri olmaması sebebiyle geleneksel terapi yöntemine göre çok daha uygun maliyetlidir.

 

Ev Konforu

Tanımadığımız birine açılmak ve nasıl hissettiğimiz hakkında konuşmak zor olabilir. Gerçekten zor. Bazılarımız için görüntülü görüşerek, kendi koltuğumuzda, kendimizi anlatmak yüz yüze görüşmekten daha rahat hissettirebilir. Dahası, çevrimiçi terapi size terapistinize yaşam ortamınızı gösterme şansı verir, bu da terapiniz ve tedaviniz için yararlı ipuçları sağlayabilir.

 

Gizlilik

Bekleme odasında meraklı bir komşuyla karşılaşmaktan mı korkuyorsunuz? Ya da belki kendi evinizin sınırları içinde nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmayı tercih edersiniz. Bazıları için çevrimiçi terapi rahatlatıcı bir mahremiyet duygusu sunar.

 

Sosyal Mesafe

Birçoğumuz için bu yıl duygusal açıdan zor bir dönem oldu. Daha endişeli, stresli veya düşük hissediyor olabiliriz ve bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Pandemi Döneminde Duyduğum Kaygı-Korku Yüzünden Psikolojik Destek Almalı Mıyım? yazımızı okuyabilirsiniz. Psikolojik sağlığımıza öncelik vermek kritik hale geldiği gibi, yüz yüze destek almak da daha zor hale geldi. Sosyal mesafe, yüz maskeleri, azaltılmış seans saatleri ve dezenfektanlar… Bu nedenle çevrimiçi terapi ideal olabilir. İhtiyacınız olan uzman desteğini evinizin konforunda (ve güvenliğinde) alırsınız.

online-terapinin-etkileri-nelerdir

Online Terapi Etkili mi?

Geleneksel psikoterapi 19. yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor ve faydaları artık kanıtlanmış durumda, onlarca yıldır araştırılmış ve sayısız çalışma ile doğrulanmıştır. Bununla birlikte, çevrimiçi terapi çok daha yenidir ve etkinliğine ilişkin bilimsel araştırmalar yeni yeni yapılmaya başlamıştır.

Zürih üniversitesinde yapılan araştırmada, depresyon için online bir tedavinin düzenli yüz yüze terapiye eşit derecede faydalı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, tedaviden üç ay sonra yapılan kontrolde, semptom azalması ile gösterilen uzun vadeli etkinlik, yalnızca çevrimiçi grup için bulunmuştur.

The Lancet Dergisinde yayımlanan makalede; terapi, bir terapist tarafından çevrimiçi olarak sunulduğunda etkili olduğu ve faydalarının sekiz aydan uzun süre devam ettiğini yazmaktadır.

Yapılan araştırmaya göre; online video konferans yoluyla terapi alan gaziler arasında psikiyatri ile ilgili hastaneye yatışları %25 azalmıştır.

İngiliz Psikiyatri Dergisinde yayımlanan araştırmada; online terapinin; depresyonu, olumsuz bilişsel modeli, iş ve sosyal uyumu iyileştirdiği ve tedavide daha fazla memnuniyet sağladığı yazmaktadır. Ayrıca araştırmada bilgisayarla sağlanan BDT, genel uygulamada anksiyete ve/veya depresyon için yaygın olarak uygulanan bir tedavi olduğunu eklemişlerdir.

Yapılan bir başka araştırmada ise, online terapi tarafından sağlanan psikiyatrik konsültasyon ve kısa süreli izlemin, hastalar yüz yüze görüldüğünde elde edilebilecek sonuçlara eşdeğer klinik sonuçlar elde edileceğini göstermektedir.

 

Yararlandığım Kaynaklar

https://www.psikolog.org.tr/tr/files/folder/telepsikoloji-kilavuzu-x150.pdf

Wagner, B., Horn, A. B., & Maercker, A. (2014). Internet-based versus face-to-face cognitive-behavioral intervention for depression: a randomized controlled non-inferiority trial. Journal of affective disorders, 152, 113-121.

Kessler, D., Lewis, G., Kaur, S., Wiles, N., King, M., Weich, S., ... & Peters, T. J. (2009). Therapist-delivered internet psychotherapy for depression in primary care: a randomised controlled trial. The Lancet, 374(9690), 628-634.

Godleski, L., Darkins, A., & Peters, J. (2012). Outcomes of 98,609 US Department of Veterans Affairs patients enrolled in telemental health services, 2006–2010. Psychiatric services, 63(4), 383-385.

Proudfoot, J., Ryden, C., Everitt, B., Shapiro, D. A., Goldberg, D., Mann, A., ... & Gray, J. A. (2004). Clinical efficacy of computerised cognitive-behavioural therapy for anxiety and depression in primary care: randomised controlled trial. The British Journal of Psychiatry, 185(1), 46-54.

O'Reilly, R., Bishop, J., Maddox, K., Hutchinson, L., Fisman, M., & Takhar, J. (2007). Is telepsychiatry equivalent to face-to-face psychiatry? Results from a randomized controlled equivalence trial. Psychiatric Services, 58(6), 836-843.

 

Uzman Klinik Psikolog Duygu Yılmaz


 

Duygu Yılmaz

İlk seansınıza başlamak ister misiniz?

Anlatmak istediğin zaman