TÜMÜ
KORONA VİRÜS
DEPRESYON
ANKSİYETE
FİLM-DİZİ ANALİZİ

Psikoterapiyi Anlamak

Kübra Cora
· 11 Ağustos, 2021 · 5 dakikada oku

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının cözümünün, ruh sağlıklarının geliştirilmesinin ve korunmasının amaçlandığı teknikler bütünün genel adıdır. Psikoterapi sırasında, ruhsal durum, düşünceler, duygusal yapı ve kişilik yapısı ile ilgili bireyler bilgilendirilir. Psikoterapi bireye hayatının kontrolünü eline almayı ve karşısına çıkabilecek zorluklarla gerektiği gibi mücadele etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.

Psikoterapide birçok tür mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Sizin için uygun olan psikoterapi türü sizin kişisel durumunuza bağlı olarak seçilmektedir.

Psikoterapi Neden Yapılır?

psikoterapiyi-anlamak-psignl

Psikoterapi; çoğu zihin sağlığı probleminin tedavisinde yararlı olabilir:

Obsesif-kompulsif bozukluk(OKB), fobiler, panik atak hastalığı ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi anksiyete bozuklukları

Depresyon ve bipolar bozukluk gibi duygudurum bozuklukları

Alkolizm, ilaç bağımlılığı veya kompulsif kumar gibi bağımlılıklar

Anoreksiya nervoza ve bulimia gibi yeme bozuklukları

Sınır (borderline) kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozuklukları

Şizofreni ve gerçeklikten kopmaya neden olan diğer hastalıklar (psikotik bozukluklar)

Psikoterapi sadece zihinsel hastalık teşhisi konmuş kişiler için değil, aynı zamanda günlük hayat stresi ile baş etmekte zorlanan kişiler için de yaralı bir uygulamadır.

• Eşinizle veya sevgilinizle yaşadığınız sorunları çözmenizde,

• İş stresi, trafik stresi gibi günlük hayat stresinden ve endişelerinizden kurtulmanızda,

• Boşanma, işten atılma veya sevdiğiniz bir kişinin ölümü gibi üzücü durumlarla baş etmenizde,

• Trafikte aşırı öfkelenme ve pasif-agresif davranış sergileme gibi sağlıksız tepkilerinizi kontrol etmenizde,

• Diyabet, kanser veya kronik ağrı gibi kronik veya ciddi fiziksel sağlık sorunlarını kabullenebilmenizde,

• Fiziksel veya cinsel istismara veya şiddete maruz kaldıktan sonra kendinizi toparlamanızda,

• Uykuya dalamama veya uyanık kalamama (insomnia) gibi sorunların çözümünde psikoterapi etkilidir

→ Psikoterapi, bazı durumlarda psikiyatri ilaçları kadar etkili olabilir. Ancak, durumunuza bağlı olarak, tek başına psikoterapi ruhsal sağlık probleminizin çözümünde yeterli olmayabilir. İlaç tedavisine veya diğer başka tedavi yöntemlerine de ihtiyaç duyabilirsiniz.

Psikoterapinin Riskleri Nelerdir?

Genel olarak psikoterapide fazla bir risk yoktur, fakat acı dolu deneyimleri gündeme getirebileceği için bazen sizi duygusal açıdan rahatsız edebilir. Yaşamaktan kaçındığınız durumlarla yüzleşmenizi gerektirebilir.

Terapi sırasında öğreneceğiniz yöntemler size daha sonra olumsuz duygularınızla baş etmenizde yardımcı olacaktır.

Psikoterapiye Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

psikoterapinin-faydalari

Psikoterapist ile görüşmeye ihtiyacınız olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz veya bir doktor, bir akrabanız, bir arkadaşınız, işvereniniz veya herhangi bir kişi size psikoterapi görmenizi önerebilir. Başlangıçta sırasıyla aşağıdaki basamakları uygulayabilirsiniz:

• Bir terapist bulun. Kendi başınıza, internetten araştırarak veya bir doktordan, bir sağlık kuruluşundan, bir arkadaştan ya da başka bir güvenilir kaynaktan yardım alarak size en uygun terapisti bulabilirsiniz.

• Endişelerinizi gözden geçirin. İlk randevunuzdan önce, hangi sorunlarınız ile ilgili konuşmak istediğinize karar vermeye çalışın. Önceden hazırlık yapmış olmanız daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

• Psikoterapistiniz hakkında daha çok bilgi edinin

• Psikoterapistinizin eğitimi ve kariyer geçmişi ile ilgili araştırma yapın.

Psikoterapiden Ne Beklemelisiniz?

İlk Psikoterapi Seansınız

İlk terapi seansınız genellikle terapistinizin sizi tanımaya çalışması ile geçer. Terapistiniz sizden şimdiki ve geçmişteki ruhsal ve fiziksel sağlık durumunuz hakkında formlar doldurmanızı isteyebilir. Bütün bu bilgiler terapistinizin durumunuzla ilgili daha derin bilgi edinmesine yardımcı olur. Terapistinizin durumunuzu anlaması ve en uygun tedavi şekline karar vermesi birkaç seans sürebilir. İlk seans aynı zamanda terapistinizin sizin için faydalı olup olamayacağı konusunda fikir sahibi olmanız için bir fırsattır.

Aşağıdakileri anladığınızdan emin olun:

• Terapistin yaklaşımını ve terapi türünü,

• Hangi tür terapinin sizin için uygun olduğunu

• Tedavi hedeflerinizi,

• Her seansın süresini,

• Kaç terapi seansına ihtiyacınız olduğunu,

Terapi sırasında istediğiniz bir zamanda, özellikle de terapinin başlangıcında terapistinize soru sormaktan çekinmeyin. Terapistiniz ile iyi bir iletişim içerisinde olmak etkili bir terapi için çok önemlidir.

Psikoterapiye Başlamak

Psikoterapi seansları için terapistiniz ile online veya yüz yüze görüşeceksiniz. Büyük ihtimalle terapist ile haftada bir kez – ya da iki haftada bir kez görüşeceksiniz ve bir seans 40 - 45 dakika sürecek.

Psikoterapi Türleri

Birçok çeşit etkili terapi türü vardır. Her birisi belli hastalıklar ve belli durumlar için diğer türlere kıyasla daha etkili sonuçlar verir. Terapistiniz sizin için uygun olan en etkili yaklaşımı seçmek için özel durumuzu ve tercihlerinizi dikkate alacaktır.

• Bilişsel davranışçı tedavi,

• Psikodinamik psikoterapi,

• Diyalektik davranış terapisi,

• Kabul ve taahhüt tedavisi,

• Aile terapisi,

• Grup tedavisi,

• Evlilik danışmanlığı,

• Sanat terapisi,

• Oyun terapisi,

• Psikoeğitim.

Psikoterapi Sırasında Neler Olur?

psikoterapi-nedir

Terapist sizden duygularınız ve düşünceleriniz hakkında konuşmanızı ister. Eğer terapiste içinizi açmakta zorlanırsanız tasalanmayın. Terapistiniz sizi rahatlatma konusunda size yardımcı olacaktır.

Terapi kimi zaman yoğun duygusal konuşmalar yapmanıza neden olur. Bu yoğun konuşmalar sırasında ağlayabilir, öfkelenebilir duygusal bir patlama yaşayabilirsiniz. Ayrıca terapi sonrası kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak da yorgun hissedebilirsiniz. Tüm bu duygular normaldir.

Terapistiniz sizden bir süre sonra ev ödevi yapmanızı, konuşulanları evde düşünüp değerlendirmenizi isteyebilir. - Bu ev ödevleri duygularınızın düzelip şekillenmesinde size yardımcı olacaktır.

Psikoterapide Gizlilik

Terapistler ile yapılan konuşmalar özel ve gizlidir. Terapist konuşmalarınızı ancak kendinize ya da başkasına zarar verebileceğinizi hissettiği zaman başka yetkililer ile paylaşır.

Psikoterapide Tedavinin Süresi

Eğer basit bir sorun yaşıyorsanız tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Eğer daha derin bir problem yaşıyorsanız tedavi yıllar boyunca sürebilir. Psikoterapinin süresi;

- Yaşadığınız ruhsal hastalığa,

- Yaşadığınız belirtilere,

- Şikâyetlerinizin ne kadar süredir devam ettiğine,

- Ne kadar sürede iyileşme gösterdiğinize,

- Ne kadar stres yaşadığınıza,

- Hastalığınızın günlük hayatınızı nasıl etkilediğine,

- Aile ve çevrenizden ne kadar destek aldığınıza göre belirlenir.

Kimi durumlarda psikoterapi tamamen tedavi olmanıza yardımcı olmayabilir ama terapi size, zorluklar ile baş etme gücü verir.

Psikoterapiden En İyi Şekilde Yararlanmanın Yolları:

psikoterapi-psignl

Terapistiniz ile kendinizi güvende hissettiğinizden emin olun. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız başka bir uzmandan destek alın.

Terapistiniz ile ortaklaşa çalışın. Onun size destek olduğunuzdan emin olduğunuz zaman siz de onunla bir takım gibi çalışın bu birlikte sonuca daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.

Açık ve dürüst olun. Psikoterapide başarı ancak kendinizi olduğunuz gibi anlatırsanız sağlanabilir. Terapistinizin, korkularınızı ve endişelerinizi bilmesine izin verin. Duygularınızı onun yanında açıkça dile getirmekten asla çekinmeyin.

Tedavi planına bağlı kalın. Uzmanınızın sizin için önerdiği tedavi programın dışına asla çıkmayın.

Anlık sonuçlar beklemeyin. Duygusal sorunlar üzerine yapılan terapiler ilk seansta sonuç vermez. Terapiden ilk seansta sonuç alamayınca vazgeçmeyin.

Terapistinizin size seanslar arasında verdiği ev ödevlerinizi mutlaka yapın. Unutmayın iyileşme sadece terapist ile iletişim kurarak gerçekleşmez. Tedaviye yalnız olduğunuz zamanlarda da devam etmelisiniz.

Psikoterapinin işe yaramadığını düşünüyorsanız bu konuyu terapistinize açın ve konu ile ilgili onun fikrini alın.

♥ Tüm bu bilgilendirmelerin ışığında, dilerim içinde bulunduğunuz sıkıntıların üstesinden; psikoterapi desteği ile gelebilirsiniz..

 

Uzman Klinik Psikolog Kübra Cora


 

Kübra Cora

İlk seansınıza başlamak ister misiniz?

Anlatmak istediğin zaman